Maršala Tita 7/II, 71 000 Sarajevo, + 387 33 219 172, info@sarajevo-sume.ba

251 stablo u znak sjećanja na šehide poginule u pokušaju puča u Turskoj

 

17.07.2019
Slika
 
U parku šume prijateljstva“ Sarajevo,  prvom izletištu takvog koncepta u BiH, u ponedjeljak je u prisustvu predstavnika Ambasade Turske, TIKE, studentica i volonterki iz Turske i V.D. direktora KJP ,,Sarajevo-šume“ d.o.o. Sarajevo otvorena Spomen šuma šehidima demokratije 15. jula 2016.
U parku, koji je poklon Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske, uz podršku turske Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) zasađena je 251 sadnica za šehide poginule u pokušaju puča u Turskoj 15. jula 2016. godine.

Ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc podsjetio je kako je na mjestu ovog parka prije nekoliko godina bila šuma bez uređenih staza i prostora, a sada je pretvorena u područje prikladno za izlete i druženja u prirodi.

Koc je kazao kako su sadnice koje su danas zasađene u okviru obilježavanja godišnjice sprečavanja pokušaja puča u Turskoj.

“Danas su nam se pridružile i studentice iz Turske, a u okviru TIKA-ine razmjene iskustava. Ovo je veoma lijep projekt. Kako s aspekta obilježavanja 15. jula, tako i posjete završenom projektu”, rekao je Koc.

Koc je kazao kako je imao priliku i s predstavnicima KJP ”Sarajevo-šume“ d.o.o. Sarajevo razgovarati o nastavku saradnje.

Izrazio je nadu da će ove sadnice biti kako od koristi za šumu, ali i podsjetnik na šehide koje su u pokušaju državnog udara u Turskoj 2016. usmrtili pučisti.

”Petnaestog jula se dogodio pokušaj puča kojeg mi nećemo zaboraviti niti dozvoliti da bude zaboravljen”, poručio je Koc.

Omer Faruk Alimci, direktor TIKA-e za BiH, kazao je kako nastavljaju provoditi program razmjene iskustava u sklopu kojeg 13 studentica iz Turske boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Podsjetio je kako je TIKA sa studentima povodom 15. jula - Dana demokratije i nacionalnog jedinstva organizirala sadnju mladica.

Volonterka Elif Bozbuga kazala je kako je sretna što je imala priliku posjetiti Bosnu i Hercegovinu i učestvovati u projektu ovakve vrste.

“Zaista smo ponosni što je u Sarajevu organiziran projekt povodom obilježavanja godišnjice 15. jula“, rekla je Bozbuga, koja je dodala kako je sretna što se organiziraju ovakvi projekti koji služe i građanima u BiH.

0 0