Maršala Tita 7/II, 71 000 Sarajevo, + 387 33 219 172, info@sarajevo-sume.ba

Konferencija za medije u organizaciji Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo

 

19.07.2019
Slika
 
Dana 17.07.2019. godine u prostorijama Kantona Sarajevo održana je konferencija za medije, a kako bi se upoznala javnost o stanju u preduzećima ZOI '84', KJP „Sarajevo-šume“ d.o.o. Sarajevo, te u Upravi za šumarstvo i Veterinarskoj stanici, a o čemu su govorili njihovi čelni ljudi, kao i ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić.

Ranije su iz vladajuće šestorke u Kantonu Sarajevo ukazali na stanje u drugim javnim preduzećima i institucijama koje su zatekli nedugo nakon što su počeli obnašati vlast.

Direktor Uprave za šumarstvo KS Edib Hamzić je ukazao na nedostatak čuvara šuma, kao i na nedostatak njihovih kontrolora. Upozorio je da ne postoji kontrola šuma vikendom i drugim neradnim danima. Zato je apelovao da se zaposli veći broj ljudi, te da se druge institucije angažuju na zaštiti šuma.

"Kroz prostorne planove se treba voditi računa da se ne umanjuje šuma. Općine imaju svoje interese i treba nekad izaći u susret. Ali treba voditi računa o šumama. Postoji prijedlog da stvaramo urbane šume. Teško je izvršiti procjenu kolika je šteta zbog bespravne sječe drveća jer su neki slučajevi registrovani, a neki nisu. Uglavnom se takvi slučajevi kažnjavaju malim kaznama", rekao je Hadžić.

V.D. direktor KJP „Sarajevo-šume“ d.o.o. Sarajevo Amir Joldo je poručio da postoje problemi u ovom preduzeću. Izdvojio je to da su mašine starosti godinu dana, a koje se koriste za održavanje šumskih puteva i komunikacija stajale i nisu bile upotrebljive zbog neprovođenja javnih nabavki usluge servisiranja istih. Prema njegovim riječima, sada su te mašine upotrebljive.

Naglasio je da su odblokirani mnogi projekti kao što je ambijentalno uređenje Huma, te da je preduzeće jedno vrijeme bilo i bez goriva.

Njegovo obećanje je da će se "šume približiti građanima, pa i kroz ambijentalno uređenje". Mišljenja je da šume trebaju biti turistički centri, a kao primjer za to je naveo Tursku.

0 0