Maršala Tita 7/II, 71 000 Sarajevo, + 387 33 219 172, info@sarajevo-sume.ba

Upozorenje građanima na opasnost od izbijanja požara

 

01.11.2019 07:06
Slika
 
Apelujemo na sve građane da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 m od šume, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice!
U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavjestiti vatrogasce na tel. broj 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na tel. broj 121 ili policiju na tel. broj 122 a po potrebi i hitnu pomoć na tel. broj 124.
U proteklom periodu na više različitih lokacija došlo je do izazivanja opće opasnosti izazvane otvaranjem požarišta u većem broju, što je dovelo do ugrožavanja ljudskih života, šume, objekata i drugih materijalnih i nematerijalnih sredstava.
Upozoravaju se građani na opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru, spaljivanjem otpada bilo koje vrste i čišćenja privatnih parcela, te da u slučaju požara spaljivanjem koji bi imao za posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, da je za to u skladu sa zakonom predviđena visoka novčana kazna, kao i kaznena odgovornost.
Uz angažovanje i djelovanje Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo, Dobrovoljnih vatrogasnih društava , Policijskih uprava, službe protivpožarne zaštite KJP ,,Sarajevo-šume" d.o.o. Sarajevo, požari su sanirani i stavljeni pod kontrolu, te se ovom prilikom istima zahvaljujemo. U narednom periodu će se takođe provoditi aktivnosti nadzora, osmatranja, praćenja i po potrebi djelovanja u cilju zaštite ljudi i imovine od požara.
 
0 0